Évről évre

Szeretem a kezdeteket. Az új tanévet szeptemberben, az új évet januárban, a böjtkezdetet február-márciusban, a nagyhét vagy épp a nyári szünet első napját… Ilyenkor ismét lendületet vehet az ember. Épp olyan, mint a rajtvonalon, ahol koncentráltabban feszülnek az izmok, és nem csupán a test, hanem az egész ember célra tart. Biztos fogás a talajon, összeszedettség az elmében, egyberendeződés testben és lélekben.

Az idei Új Év is magába foglalhatja a visszatekintést, az óév lezárását, és az új év tervezését, átgondolását. Ebben hasznos segítség lehet egy vonalvezető, mint az immár 10 éve minden év elején elérhető, ingyenesen letölthető füzetecske, a YearCompass.

A füzetben található kérdések és feladatok találó módon irányítják a figyelmünket az életünk különböző területeire: a testi egészségünkre, lelki állapotunkra, kapcsolatainkra, és a hitben megélhetőkre, mint elengedés, megbocsátás, reménységek, elhatározások. A füzettel a kezünkben az életünk fenti területeit gondozó, ápolgató, rendbe tartó szokásainkat is átgondolhatjuk:

Hogyan kapcsolódom az Élethez? Milyen módon táplálkozom Isten szavával, jelenlétével? Ha eddig elhanyagoltuk a mindennapokban az igeolvasást, imádságot, most elköteleződhetünk egy vezérfonal  (Református Bibliaolvasó Kalauz, Evangélikus Útmutató, Mai Ige, Csendes Percek, stb.) és valamilyen imádságforma mellett (igemeditáció, examen, napi kötött imádságok az új énekeskönyvben, Miatyánk, stb.) Ha pedig mindezt egy korábban már beépült szokáshoz kapcsoljuk, esélyünk van hosszú távon megtartani az életünkben. Ébredéskor a 10 perc szundi jelzés után, vagy a reggeli kávé mellé, az ebédszünetbe, a munkából hazaérkezéskor, stb.

Keresztényként talán még mindig hajlamosak vagyunk a testünket és az arra fordított időt lebecsülni. Bár korunkban talán a másik oldal is kísértés, hogy szinte kultikus módon kapcsolódunk a testünkhöz, annak kinézetéhez, állapotához. Mindenesetre Isten teremtett világának, így a saját testünknek gondozása is küldetésünk itt a földön, így érdemes újra és újra feltennünk a kérdést: Hogy állunk a mozgással? Mi vagy ki segíthet abban, hogy megtaláljuk az életmódunknak, korunknak, nemünknek, adottságainknak megfelelő testedzést. Kereshetünk csoportos alkalmat konkrét heti rendszerességgel beállított időpontokkal, vagy előfizethetünk online elérhető, az otthonunkban végezhető edzéscsomagokra (pl. Gyerünk anyukám!, edzőtermek online csomagai) , de ma már ingyenesen letölthető telefonos applikációk is segítségünkre lehetnek (7 perc, Yoga-Go, stb.) Ugyanígy beállíthatunk az étkezést, vízfogyasztást segítő életmódváltoztató applikációkat.  

Ugyanígy a kapcsolataink, mentális állapotunk, érzelmi világunk is rászorul, hogy időnként rátekintsünk és tudatosítsuk a minket és szeretteinket romboló hajlamainkat, adottságainkat. Sokszor a mindennapi életvezetésünk segít a lelki állapotunkon: megfelelő mennyiségű alvás, a szabadban, a természetben töltött idő, az online digitális tér helyett valós kapcsolatok és tevékenységek, a szervezetünket megterhelő ételek és élmények helyett, mind testileg, mind lelkileg éltető táplálékok és elfoglaltságok. Ha ezek sem elegek, kereshetünk egy testvért, aki segít átgondolni, hol lehet a gond, és milyen szakember segíthet.

Ahogy újabb és újabb év-fordulókat élünk meg, talán egyre óvatosabban állunk az újévi fogadalmakhoz. Mert több évnyi tapasztalatunk, hogy hajlamosak hamar megfakulni. De ha nem magunkban fogadkozunk, hanem szakadatlanul Isten kezébe helyezzük évről-évre, napról-napra, vagyis kezdetről kezdetre, újra és újra életünket, akkor megélhetjük, hogy már ebben az igyekezetben szépen lassan gyógyulni kezdenek a Tőle eltávolodott részek és erőt kapunk. Mert a magányos fogadkozások helyett egy elfogadó, hordozó kapcsolatra hív meg Ő, amiben helye van a megfáradásnak, akár még a kudarcnak, feladásnak is. De mindebben immár nem egyedül állunk, hanem Istennel. A középpontban sem egy adott fogadalom áll, hanem sokkal inkább a Mennyei Atya és a Vele élt évek, hónapok, hetek, mindennapok.

Bízd Újra Életed Krisztusra!

Fotók: pixabay, Életszépítők (https://eletszepitok.hu/year-compass-letoltheto-eviranytu-2021-2022/)