Krisztus, világosságom

Krisztus, világosságom,
Világíts és vezess engem!
Krisztus, védőpajzsom,
Takarj be engem!
Krisztus alattam,
Krisztus fölöttem,
Krisztus mellettem,
Bal kezem és jobb kezem felől.
Légy ma bennem és kívülem,
alázatos és szelíd, mégis mindenható.
Légy mindazok szívében, akikhez szólok,
és mindazok szájában, akik hozzám szólnak.
Légy ma bennem és kívülem,
alázatos és szelíd, mégis mindenható.
Krisztus világosságom,
Krisztus védőpajzs,
Krisztus mellettem,
Bal kezem és jobb kezem felől.

A fenti imádság a Szent Patrikhoz köthető, un. “Mellvért ima” feldolgozása, John Michael Talbot énekének szövege.

A Northumbria közösség reggeli liturgiájának részeként ismertük meg ezzel az imával Scargillban, ahol másfél évig voltunk a közösség tagjai feleségemmel. Később a Northumbria közösséggel is megismerkedhettünk és Andi Rainenel, aki az egyik összeállítója volt ezeknek a napszaki imáknak. Megszerettük és fontossá vált számunkra ez az ima és az egész liturgia. Az SDG egyik zarándoklatán is ez kísérte az utunkat, napjaikat. Reményeink szerint az SDG Református Diákmozgalom közreműködésével hamarosan magyar fordításban is elérhető lesz a közösség reggeli, déli és esti imáinak teljes szövege az angolhoz hasonló nyomtatott formátumban

A katolikus.ma weboldaon magyarul is lehet olvasni Szent Patrikról és a mellvért imáról: 

Szent Patrik egyik legismertebb imádsága az úgynevezett Mellvért-ima. A hagyomány szerint 433-ban írta. Lorica néven is említik, ami az ír hagyományban védelemért könyörgő imádságot jelent, hiszen a latin lorica szó páncélzatot jelent.(…)

Ennek az imának egy másik neve is van: A szarvasok kiáltása. Az elnevezés alapját egy másik legenda adja, amely szerint Szent Patrik és szerzetestársai életükre törő üldözők elől menekültek egy erdőben, és ezzel az imával fohászkodtak az Úrhoz védelemért. Az isteni segítség olyan formában érkezett, hogy üldözőik az erdőben nem őket látták futni, hanem egy anyaszarvast és a kicsinyeit.

A szarvasok kiáltása címmel zenésítette meg az imádság egy részét korunk egyik legnagyobb élő zeneszerzője, az észt Arvo Pärt.
(A kórusművet ezen a linket hallgathatod meg.) 

Fotók: pixabay és pinterest