Szeretet-leltár

Nagykabát

Kötött kesztyű

Hóangyal

Fahéj- és szegfűszeg illat

Pattogó kandallótűz

Vastag, színes pamutzokni

Égősor az ablakban

Egy nagy bögre forralt bor

Madáretető a kertben

Koszorú fenyőgallyakból

Gyertyafények

Szalmacsillag

Szállingózó hópelyhek az utcai kandeláber fényénél

Mézes dió kis befőttes üvegben

Dérrel lepett út menti fák

Sült alma

Friss fenyőtobozok az erdőről

Üdvözlőlapok, karácsonyi jókívánságok

Egy régi ének: „Veni, veni Emmanuel”

Ádventi házikó kinyitható ablakokkal

Sültgesztenye-árus a téren

Karosszék állólámpával

Mazsolás kalács

Puha, meleg takaró

Naplemente narancsszínű felhőkkel

Cikkelyeire bontott mandarin

Madárnyomok a csillámló havon

Ágak piros bogyókkal

Kivilágított utcák kirakatablakai

Nagymama nagykendője

Csengőszó között néhány pillanatnyi csönd

Sorolom magamnak – csak úgy, amint eszembe jut – ennek az áldott ádventi-karácsonyi időnek az ajándékait. Íme, ezek a kedves dolgaim: élmények, képek, ízek, illatok. Tárgyak, amelyek meghitt téli délutánokhoz, estékhez kötődnek, egyik-másik gyermekkorom letűnt és mégis velem élő világához.

Találkozások villannak fel előttem, arcok-életek, akik egy-egy darabka Ünnepet ajándékoztak nekem, mind, a maguk módján: szavakból, érintésekből, színekből, tapintatos hallgatásból.

A „lényeges-semmiségek” leltárát készítem. Gazdag vagyok. Nagyszerű ez a kincshalmaz, ez a bőség. Ebben az idei ádventben is került hozzá sok-sok minden. Hálás vagyok szavakért, felismerésekért, élményekért, hálás vagyok képekért, ízekért, illatokért, érintésekért, összevillanó tekintetekért…

Hálát adok az Ajándékozónak minden értelmet meghaladó, emberséges szeretetéért.

Gazdagok vagyunk mindannyian. Miénk az apró örömökből összeszőtt télidő, a várakozás belső izgalma, a csönd érintése. Miénk az otthonlét biztonsága, a készülődés zizegő neszei, a meglepetéseket rejtegető titokzatosság. Miénk a szeretet: az adható és elfogadható jóság.

Gazdagok vagyunk – s ez a gazdagság az Ő ajándékozó jóságából – valójában az Ő szegénységéből születik.

A régiek, bölcs eleink Szenteste napján csupán 3 szem búzát és egy pohárka vizet ittak. Böjtöltek, tisztultak, mert a Szenthez indultak találkozásra. S az a kevéske étel és ital emlékeztette őket: mással kell betöltekezni ma, s van úgy, hogy a kevés is elég lehet.

Karácsony nem a telítettség, hanem az üresség ünnepe. Úgy lesz az ádventből kibomló ünnep igazi gazdagságot adó szent-idő, hogy közben három szem kicsi búzaszemmel, pohárnyi vízzel növekszünk a Találkozásra. Kicsiny, egyszerű, egészen hétköznapi dolgok válnak fontossá. S az emberséges Isten, a valóságos, élő szeretet forrása lesz számunkra végül mindennél fontosabbá…